• Innovatief

  Innovatief

  De laatste technieken voor een kwalitatief hoogwaardige teelt.

 • Het eindproduct

  Het eindproduct

  Onze gesorteerde paprika's gaan direct vers van de kar naar de afnemer.

 • Gebr van der Lelij

  Gebr van der Lelij

 • Warmte bronnen

  Warmte bronnen

  Wkk Met buffer

De teelt

De paprikaplanten worden de eerste 6 weken opgekweekt bij de plantenkweker. Na deze periode komen de planten naar de kwekerij waar ze op de mat worden gezet. We gaan dan bij elke plant 3 touwtjes hangen en deze aan de plant vast maken, zodat de stengels niet omvallen. De plant krijgt water door een druppelaar en gaat dan groeien en na ongeveer 5-6 weken kunnen de eerste groene vruchten geoogst worden. Als je geen groene vruchten oogst kun je beginnen met het oogsten van de rode vruchten 2 tot 3 weken later. Het seizoen gaat dan echt beginnen. Het seizoen loopt van 1 maart tot eind november. In deze periode worden tussen de 2 en 2,2 miljoen kilo rode paprika’s geoogst. De vruchten worden gesneden met een mesje en daarna in containers gelegd. In de schuur worden paprika’s gesorteerd op maat en gewicht. De vruchten worden verpakt in verschillende verpakkingen van 5 of 10 Kg. Als de dozen zijn afgewogen worden ze opgestapeld op een pallet. Deze worden meestal dezelfde dag nog opgehaald, zodat ze de volgende dag in de winkel kunnen liggen.

Uniek hijssysteem

Half november is het seizoen afgelopen en word het gewas versnippert en kan alles schoongemaakt worden. Op dit bedrijf is er een uniek hijssysteem waarmee de verwarming en goten tegelijk worden opgehesen. Zo kan het pastic met lof gemakkelijk worden weg gehaald en nieuw plastic worden ingetrokken. Op deze manier kan er goede schone start worden gemaakt. De schoonmaak periode duurt ongeveer 3 weken. Hierna kunnen de nieuwe planten geplant worden in de eerste week van december.

Warmtekracht koppeling

Bij de teelt komt veel techniek kijken. Om het klimaat onder controle te houden hebben we een klimaatcomputer, deze zorgt voor een optimale klimaatbeheersing. Om de kassen in de winter en zomer te verwarmen hebben we een grote ketel en een WKK (warmtekracht koppeling). De WKK maakt warmte en stroom. De stroom wordt terug geleverd aan het net waardoor de mensen thuis licht hebben. De warmte wordt opgeslagen en gebruikt om de kas te verwarmen. Dit geeft een rendement +/- 95 procent. De rookgassen die vrijkomen worden gebruikt om CO2 bij te doseren, zodat de plant beter kan groeien.

Regenwateropslag

In Nederland regent het veel in najaar, winter en voorjaar in die periode vangen we het regenwater op en wordt het opgeslagen in een groot bassin van totaal 8.000 m3. Dit gebruiken we in periodes als het niet zoveel regent. Op hele warme dagen wordt er ongeveer 10 liter water per m2 gegeven.

 

Kwalitatief hoogstaand

 • Handmatig sorteren
 • Nauwkeurige raskeuze
 • Directe communicatie op de werkvloer
 • Korte lijnen met de verkoop
 • 40 jaar ervaring in paprika